Bestill akutt time i dag!Finn og bestill ledig time
no

En akutt-undersøkelse varer i ca. 30 min. Du får:

  • Diagnostikk og et raskt svar på hva slags behandlingsbehov du har.
  • Smertelindring.
  • Et kostnadsoverslag for nødvendig behandling samt en behandlingsplan.
Se alle ledige timer
Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 37 66 31. Har du akutte behov garanterer vi deg time på dagen. Vi har også drop-in.
Populære søk
Komplett undersøkelse
Komplett undersøkelse
40 min
kr690 (kr 990)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
30 min
kr 690

Tannstein

Tannstein er veldig vanlig og dannes når bakterier og plakk på tennene kommer i kontakt med spyttet

Ubehandlet tannstein i underkjeven.

Ubehandlet tannstein i underkjeven.

Det finnes to typer av tannstein; en type som er over tannkjøttet (supragingival) og en type som er under tannkjøttet (subgingival).

Supragingival tannstein

Denne typen legger seg ovenpå tennene. I begynnelsen er den hvit eller gul i fargen, men misfarges raskt av kaffe, te og røyking. De vanligste områdene å få tannstein er bak tennene i underkjeven og ved jekslene i overkjeven.

Majoriteten av befolkningen har mer eller mindre tannstein i disse områdene. Dette kommer av at disse områdene kan være vanskeligere å rengjøre, men også at det finnes spyttkjertler som tømmer seg akkurat i disse områdene. I spyttet finnes det mineraler. Har man belegg (plakk) på tennene kan mineralene lagres inn i plakket og med tiden danne tannstein. Plakk er lett å fjerne med tannbørste og tanntråd eller mellomromsbørster. Om det har blitt til tannstein sitter det så hardt at det er vanskelig å fjerne, man trenger da hjelp av tannlege eller tannpleier. Ved gode rutiner og bra munnhygiene kan man unngå å få tannstein.

Underkjeven etter behandling.

Etter behandling.

Subgingival tannstein

Denne typen legger seg under tannkjøttet. Ofte har man da først hatt supragingival tannstein som har gitt en betennelse i tannkjøttet. Ved en betennelse i tannkjøttet hovner tannkjøttet opp og blir rødt, i og med at hevelsen lages små lommer rundt tennene. Hvis man ikke fjerner den supragingivala tannsteinen vil den vokse ned i tannkjøttslommene. Tannstein har betydelig mer ru overflate enn tennene, noe som gjør det lettere for flere bakterier å feste seg og skape enda mer tannstein. Hvis man går med ubehandlet tannkjøttbetennelse og subgingival tannstein over lang tid kan det føre til at benet rundt tannen trekker seg nedover mot rotspissen. Kombinasjonen av subgingival tannstein, lettblødende rødt og hovent tannkjøtt, lommer rundt tennene og tap av ben er et tegn på tannløsning (periodontitt). Andre tegn på tannløsning kan være dårlig ånde og tenner som beveger seg eller løsner.

Hvordan fjernes det?

Det finnes flere forskjellige måter å gjøre det på. Både tannleger og tannpleiere kan gjøre det. Man kan gjøre det manuelt eller maskinelt. Hvis man gjør det manuelt bruker man forskjellige håndinstrumenter med spisser i forskjellige vinkler. Vinklene gjør det lett å komme til uten å skade tannkjøttet eller tannen. Hvis man bruker maskinell teknikk har man oftest et instrument som bruker en ultralyds-teknikk. Også her har man forskjellige spisser i forskjellige vinkler. Forskjellen mellom manuell og maskinell teknikk er at det oftest går litt fortere med maskinell teknikk og at det kommer vann fra instrumentet.

Gjør det vondt?

Riktig gjort skal det ikke gjøre vondt. Noen kan oppleve at det iler eller iser ved bruk av maskinelle instrumenter. Naturligvis er vi alle forskjellige og ulike sensitive i munnen. Hvis man foretrekker bedøvelse i forkant av behandlingen kan man selvfølgelig få det.

Både supra og subgingival tannstein går både å unngå og fjernes. Gå regelmessig til tannlege eller tannpleier for å få gode råd og en individuell plan tilpasset deg og dine tenner. Ring 22 37 66 31 eller fyll ut vårt skjema for å få en time til undersøkelse.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!