Hull i tennene
Hull i tennene forårsakes fremfor alt av overkonsum av sukker og utilstrekkelig renhold av tennene. Småspising av søt mat og søte drikker samt å utelate fluor øker risikoen sterkt for å få hull i tennene. De fleste merker ikke når de har et lite hull og derfor er det stor sannsynlighet for at hullet blir større uten at man oppdager det. Store hull skader tennene, kan forårsake akutte tannsmerter og kan koste mye å reparere. I verste fall kan man miste tannen. Vi på Torshov Tannlegesenter anbefaler våre pasienter å komme til regelmessig kontroll hos oss.
Hvorfor får man hull i tennene?
I munnen har vi (og skal ha) mengder av bakerier. Disse bakterier lever blant annet av karbohydrater som vi spiser. Så lenge vi har en moderat konsumpsjon av karbohydrater holder vi munnen og dennes bakterier i balanse. Når vi øker mengden og frekvensen (hvor ofte vi spiser) karbohydrater får noen bakterier et “sukker-sjokk”. Sukker-sjokket innebærer at bakteriene ikke kan håndtere mengden tilgjengelig sukker, de produserer da syre istedenfor å bruke sukkeret som energi. Syren som produseres vil etse istykker krystallene som emaljen er laget av. Etser det lenge nok dannes det et hull i tannen.
Går det ann å forebygge hull i tennene?
Man kan forebygge hull i tennene på to måter; forebyggende tannbehandling samt kontrollere mengden sukker man spiser og hvor ofte.
Forebyggende tannbehandling innebærer at du pusser tennene to ganger daglig med fluortannkrem, etter frokost og før du legger deg. Hver kveld bør du bruke tanntråd eller lignende for å fjerne bakterier mellom tennene. Fluoret hjelper tennene til å bli sterkere og mindre følsomme for “syre-angrep”. Mellomromsrengjøringen fjerner bakterier og matrester mellom tennene.
Å kontrollere mengden sukker innebærer at man skal minimere mengden sukker i kosten så langt det er mulig. Men det er ikke kun hva man spiser som teller, det er også hvor ofte man spiser. Du spiser kanskje aldri godteri, men så drikker du melk en gang i timen? Da har du større risiko for å få hull i tennene enn noen som aldri småspiser, men som spiser noen biter godteri en dag i uken.
Men å spise lite og ofte er vel bra for metabolismen?
Noen mener at å spise litt og ofte er bra for å få fart på metabolismen. Problemet er at hver gang du spiser får du et “syre-angrep” på tennene. Det er det samme “syre-angrepet” som vil lage hull i tennene dine. Riktignok vil spyttet ditt balansere syren og minimere risikoen for hull, noe tannhelsepersonell kaller remineralisering. Det tar ca 30 minutter før remineraliseringsprosessen får effekt. Det vil si at det etter siste biten mat eller dråpe drikke vil det ta en halvtime før munnen og tennene dine er tilbake til det normale. Spiser du litt og ofte vil munnen din kjøre berg- og dalbane med tanke på forholdet mellom normal tilstand og syre-angrep på tennene.
Hjelp! Jeg har hull i tennene!
Hull i tennene (karies) er en av de vanligste sykdommene i verden. Takk være en solid forebygging i Norge og resten av Skandinavia er forekomsten betydelig mindre her, enn resten av verden. Men vi får fortsatt hull i tennene.
Det finnes to typer av hull i tennene; begynnende hull som er i emaljen (det hvite på det første bildet (2)) eller større hull som er i tannbeinet (dentinet (3)). Begynnende hull borrer man ikke i, da det lager større skade enn nytte. Man ser heller over kosten, munnhygienen og gir fluortilskudd. Begynnende hull kan ikke tilhele, men de kan stoppe.
Vanligvis føler man ikke noen forskjell på mindre og større hull. Som oftest føler man ingenting, mens større hull må behandles før bakteriene når nerven. Risikoen er større ved større hull da tannbeinet er betydelig mykere enn emaljen. Når det er mykere betyr det også at det går fortere. Det er derfor man vil fjerne bakteriene og den syk delen av tannen før de når nerven. Hvis bakteriene når nerven kan man både få vondt og trenge en rotfylling for å behandle tannen.
Må jeg borre hvis jeg har hull i tennene?
Kun hvis du har større hull som er inne i tannbeinet (figur 1; 3). Da får du, hvis du ønsker det, bedøvelse så tannlegen kan fjerne den syke delen av tannen uten at du føler noen smerte. Når det er gjort vil tannlegen sette på en form rundt tannen, vaske tannen og legge på plass et lim før han eller hun legger den hvite fyllingen på plass. Sammen kontrollerer dere at fyllingen ikke har noen skarp eller spiss kant og at den ikke er for høy. Har du fått bedøvelse skal du vente til bedøvelsen har gått ut før du spiser eller drikker.
Mistenker du at du har hull i tennene eller er det lenge siden sist du var hos tannlegen? Bestill time hos oss her eller i skjemaet til høyre!