Bestill akutt time i dag!Finn og bestill ledig time
no

En akutt-undersøkelse varer i ca. 30 min. Du får:

  • Diagnostikk og et raskt svar på hva slags behandlingsbehov du har.
  • Smertelindring.
  • Et kostnadsoverslag for nødvendig behandling samt en behandlingsplan.
Se alle ledige timer
Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 37 66 31. Har du akutte behov garanterer vi deg time på dagen. Vi har også drop-in.
Populære søk
Komplett undersøkelse
Komplett undersøkelse
50 min
kr690 (kr 990)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
30 min
kr 690

Dårlig ånde (halitosis) er et problem de aller fleste kjenner til

Enten har du selv hatt det, eller så har du kjent det fra en venn eller kollega som har stått litt for nær. Dårlig ånde kan komme av flere årsaker, men vanligvis enten fra munnen eller fra kroppen.

Dårlig ånde med opprinnelse i munnen

Din tannlege eller tannpleier kan hjelpe deg å bli kvitt dårlig ånde.

Dårlig ånde kan ramme hvem som helst.

I munnen har vi naturlige mengder bakterier som hjelper oss å beholde en optimal mikroflora. Når vi spiser gir vi også næring til bakteriene i munnen. Noen av bakteriene produserer svovelholdige stoffer. Vanligvis er dette ikke et problem, men dersom vi får en ubalanse i munnen der vi har flere bakterier enn normalt som produserer svovelholdige stoffer, resulterer dette i dårlig ånde. Har man i tillegg problemer med munntørrhet trives bakteriene enda bedre og man kan få forsterket problemet med dårlig ånde.

Bli kvitt dårlig ånde

For å gjenskape en god balanse der du slipper dårlig ånde pleier det å være tilstrekkelig med god og nøyaktig munnhygiene. Formålet er å holde mengden bakterier på et normalt nivå og mengden næring til bakteriene minimal. Et normalt bakterienivå får du med god munnhygiene, det vil si puss tennene morgen (etter frokost) og kveld (før du går å legger deg). Da tannbørsten kun kommer til på tre av tannens fem flater er det viktig at du kompletterer tannpussen med mellomromrengjøring, enten med tanntråd eller mellomromsbørster. Hvis du gjør dette riktig er det nok med en gang om dagen, og da før du pusser tennene om kvelden. Det mange glemmer er at bakteriene gjerne legger seg i gropene på tungen, gjerne langt bak. Husk å pusse tungen eller bruk tungeskrape i forbindelse med tannpuss.

For å minimere mengden næring til bakteriene er det viktig med et godt kosthold. Akkurat som kroppen trenger hvile etter trening, trenger også munnen hvile mellom måltider. For at tennene og munnen skal ha det bra er det best om man spiser maks ved 5 til 6 tilfeller om dagen (en kopp kaffe med melk regnes som et tilfelle!) og derimellom holder seg til vann uten kullsyre. Dels rekker tennene å innhente seg, samtidig som man minsker næringen til bakteriene.

Les mer om munntørrhet , hva det kommer av og hva som kan hjelpe mot det ved å klikke på linken.

Dårlig ånde kan også være et tegn på sykdom i munnen, for eksempel en ubehandlet tannkjøttbetennelse. Hvis du til tross for god munnhygiene har problemer med dårlig ånde, ta kontakt med din tannlege.

Dårlig ånde med opprinnelse i kroppen

Dårlig ånde kan ha opprinnelse i kroppen.

La ikke dårlig ånde sette kjepper i hjulene for deg.

Dårlig ånde trenger ikke alltid være et resultat av en ubalanse av bakteriefloraen i munnen. En del medisiner og sykdommer kan gi dårlig ånde, da kommer den dårlig ånden fra lungene. Det kan være forårsaket av en infeksjon i halsmandlene eller de øvre luftveiene (nese, bihuler). Hos noen kan det være på grunn av sure oppstøt. Det er sjelden at hovedårsaken til dårlig ånde er hva du spiser, men for eksempel kan både hvitløk og sterke oster gi dårlig ånde flere timer etterpå. De som går på en lav-karbo diett eller faster kan få problem med dårlig ånde. Når kroppen har gått tom for kullhydrater som brensel, vil kroppen gjøre alt for å få energi. I denne prosessen frigjøres ketoner, en kjemikalie som gir en ånde som lukter aceton.

Kvinner kan ha dårlig ånde i forbindelse med menstruasjon, graviditet og overgangsalderen (klimakteriet). Den dårlige ånden kommer av en forandring i hormonbalansen, som også forandrer bakteriesammensetningen i munnen.

Har du utelukket alt ovenfor, og fortsatt har problemer med dårlig ånde, ta kontakt med din fastlege.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!