Bestill akutt time i dag!Finn og bestill ledig time
no

En akutt-undersøkelse varer i ca. 30 min. Du får:

  • Diagnostikk og et raskt svar på hva slags behandlingsbehov du har.
  • Smertelindring.
  • Et kostnadsoverslag for nødvendig behandling samt en behandlingsplan.
Se alle ledige timer
Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 37 66 31. Har du akutte behov garanterer vi deg time på dagen. Vi har også drop-in.
Populære søk
Komplett undersøkelse
Komplett undersøkelse
50 min
kr690 (kr 990)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
30 min
kr 690

Røyk og snus

At røyking og snusing ikke er bra for kroppen og helsen er allment kjent, men visste du at dette også gjelder for munnen og tennene?

Røyking er dårlig for munnen.

Røyking fører til dårligere tann- og munnhelse.

Røyking og munnen

All røyking medfører helserisiko. Selv lite røyking eller «festrøyking» medfører økt helserisiko. Tobakksrøyking er den viktigste enkeltårsak til kreft i verden. Tobakksrøyking øker også kraftig risikoen for kreft i munnhulen.

Foruten økt risiko for kreft i munnen påvirker røyking også tennene og tennenes feste. Røyking fører til nedbryting av tennenes støttevev som kan føre til at tennene løsner. De som røyker har generelt dårligere resultat av behandling for tannløsning (periodontitt) enn ikke-røykere. Dersom man slutter å røyke får man samme resultat fra behandling som ikke-røykere.

På samme måte som røyking påvirker tennene påvirker de også implantater (peri-implatitt) og kan i verste fall føre til at implantatet løsner og går tapt. Røyking påvirker også generell sårtilheling i munnen. Du som røyker har større risiko for problemer og smerte etter en tanntrekking eller tannkirurgi da røykingen svekker tilhelingsprosessen.

Sist, men ikke minst, kan man av røyking få kraftige misfarginger på tennene som er vanskelige å fjerne. Snakk med din tannpleier eller tannlege for å få hjelp til røykeslutt.

Snusing og munnen

Snus kan etter langvarig bruk misfarge tenner, gi skader i munnen og føre til dårlig ånde. Tannkjøttet der snusen plasseres påvirkes av de ulike substansene i snusen. Tannkjøttet kan trekke seg tilbake, hvilket medfører forlengede tannhalser. Tannhalser er egentlig rotflaten av tannen, som til forskjell fra tannkronen savner det beskyttende laget av emalje. Fraværet av emalje kan føre til ising i tennene og at deler av rotflaten pusses vekk og det dannes små kilformede defekter. Selv om du slutter å snuse vedvarer denne forandringen.

Munnslimhinnen der snusen plasseres fortykkes ved et langvarig snusbruk. Det blir en så kalt «snuslomme». Dersom man slutter å snuse tilheles dette som oftest av seg selv. Hos dem som bruker løssnus pleier det å være mer fremtredende enn hos dem som bruker porsjonssnus.

Vannpipe og munnen

Da vannpiperøyk ofte dufter søtt eller av frukt har mange en feilaktig tro at vannpipe er mindre farlig enn sigaretter. I 2005 utgav Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport om vannpiper. Den slår fast at røyken fra vannpipetobakk inneholder tallrike helseskadelige stoffer som kan forårsake lungekreft, hjertesykdom og andre sykdommer. Da vannpiperøyking som regel foregår over lang tid, kan man i løpet av en økt inhalere røyk tilsvarende mer enn 100 sigaretter.

Blir røyk- og snusfri du også

Klart du kan er et initiativ av Helsedirektoratet. Med hjelp av en app kan du få hjelp til å slutte å røyke og/eller snuse. Appen heter «Slutta» og kan lastes ned fra App store eller Google play.

Røyketelefonen 80040085 er en gratis veiledningstjeneste for deg som ønsker informasjon om eller hjelp til å slutte med røyk eller snus.

For å vite mer om hvordan tobakk påvirker resten av kroppen negativt les mer på Helsedirektoratets hjemmeside om Røyk og snus.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!