Bestill akutt time i dag!Finn og bestill ledig time
no sv

En akutt-undersøkelse varer i ca. 30 min. Du får:

  • Diagnostikk og et raskt svar på hva slags behandlingsbehov du har.
  • Smertelindring.
  • Et kostnadsoverslag for nødvendig behandling samt en behandlingsplan.
Se alle ledige timer
Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 37 66 31. Har du akutte behov garanterer vi deg time på dagen. Vi har også drop-in.
Populære søk
Komplett undersøkelse
Komplett undersøkelse
50 min
kr690 (kr 990)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
30 min
kr 690

Krone

Få ett nytt skall på tannen med en krone i porselen

En krone kan lignes på et nytt skall på tannen.

Nytt skall på tannen med krone i porselen.

En krone er et nytt skall på tannen som kan være av ulike materialer. Oftest legger man porselen på utsiden. Resultatet blir naturlig og har en god prognose. Behandlingen er selvfølgelig smertefri. Den utføres oftest ved to besøk. Ved første besøk formes tannen for kronen og det tas avtrykk av tannen. En tanntekniker fremstiller så en tilpasset krone som sementeres fast på tannen. I mellomtiden får man en midlertidig krone på tannen.

Når skal man lage en krone?

Hvis tannen din er så ødelagt at en fylling skulle ha dårlig prognose eller øke risikoen for at tannen skulle sprekke langs med roten kan det anbefales å lage en krone. Et eksempel på et slikt tilfelle er når man har en rotfylt tann med lite igjen av tannkronen. Rotfylte tenner blir som regler svakere og betydelig skjørere en friske tenner.

Mangler du en eller flere tenner, kan du erstatte den med en bro eller implantater.

Hvordan lager man en krone?

Demonstrasjon av preparasjon av krone.

Preparasjon av krone.

Før man begynner legger man bedøvelse og man tar et avtrykk av tannen. Avtrykket skal brukes for å lage en midlertidig krone etterpå. For å lage plass for kronen må man forme tannen til noe som ligner på en kjegle eller sukkertopp. Avhengig av materialet på kronen trenger man å fjerne ulike mengde av tannen (ulike material trenger ulike tykkelse).

Etter at tannlegen har kontrollert at det finnes nok med plass for materiale og at alle kanter er jevne tar man avtrykk av tannen og tannen som biter mot den. Man vil også ha et bitt slik at man vet hvordan tennene står i forhold til hverandre. Avtrykkene sendes til tanntekniker og under tiden man venter på at arbeidet skal bli ferdig får man en midlertidig krone i kompositt eller plastisk materiale. Den midlertidige kronen sitter ikke like hardt som den permanente for at man lett skal kunne fjerne den, det innebærer også at det kan ise litt fra tannen, men det er helt normalt og skal være forbigående.

Når kronen er klar skal den prøves så både tannlege og pasient godkjenner passform, bitt, tyggefunksjon og estetikk. Er både tannlege og pasient fornøyd rengjøres både tannen og kronen for så å lime eller sementere den på plass. Før limet eller sementen stivner bør man ikke spise, drikke, bruke tanntråd eller tannpirkere.

Finnes det noen risiko med å lage krone?

Tidligere, når man brukte materialer som trengte mye plass var det også risiko for at en liten andel av tennene som fikk krone også fikk betennelse i nerven. Nå har vi betydelig sterkere materialer som kan lages tynnere, hvilket også minimerer den risikoen. Spør din tannlege hvis du er usikker eller ønsker å vite mer.

Hvilke materialer brukes for å lage krone?

Det finnes flere forskjellige typer materiale man kan bruke. Tidligere brukte man oftere en kjerne av metall, for eksempel gull eller et annet uedelt metall. En indre kjerne av metall gav et meget sterkt resultat, men ikke alltid ønsket estetisk resultat. Nå finnes det muligheter til  å lage en indre kjerne av keramisk materiale, som også gir et sterkt resultat, men bedre estetikk da kjernen har samme farge som tannen. På kjernen brenner man porselen for å få et så naturlig resultat som mulig. Porselenet farges slik at det er så likt nabotennene som mulig.

For å ikke slipe unødvendig mye på tannen finnes det også materialer som krever betydelig mindre plass. Da har man fjernet kjernen og har kun et tynt skall av porselen. Det er som et mellomting mellom krone og skallfasett, noen kaller det skallkrone.

Kan jeg få en krone i gull?

Vi får også regelmessig spørsmål om vi lager kroner i gull. Dersom pasienten ønsker det er det fullt mulig å lage kroner i gull, prisen blir da avhengig av dagens markedspris på gull.

Hva koster en krone?

Prisen på en krone varierer mellom 5000 – 7000 kr beroende på hvilket materiale man bruker og hvor mye arbeid som kreves av tannteknikeren.

Ring oss på 22 37 66 31 for et mer nøyaktig kostnadsoverslag eller bestill time på nett!

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!