Estetisk tannpleie

Det er naturlig at tennenes farge forandrer seg over tid. Dels kan det vi spiser og drikker kan misfarge tennene våre, men også får tennene forandret farge av naturlige årsaker.

Før- og etterbilde av fjerning av missfarging på tenner.
Fjerning av missfarging, før og etter.

Da vi blir eldre blir trekker nerven seg mer og mer mot midten av tannen og erstattes av dentin (tannbein). Dentinet er som regel gulaktig, og når dentinet blir tykkere ses det bedre gjennom emaljen, spesielt om emaljen er tynn. Tennene kan også få en mer gul- eller brunaktig farge på grunn av missfarginger. Missfarginger kommer av det vi spiser og drikker, men også hvis vi røyker eller snuser.

Bilde av AirFlow som fjerner missfarging.
AirFlow – tannrengjøring med lufttrykk.

Det finnes to typer av misfarging: overfladisk og dyp. Den overfladiske misfargingen kan enkelt fjernes hos tannlege eller tannpleier. Det dreier seg om en mekanisk rengjøring med polering, ultralyd eller lufttrykk (AirFlow), beroende på hvor hardt misfargingen sitter. Så langt man bruker riktig metode er behandlingen skånsom og skader hverken tenner eller tannkjøtt.

Når er estetisk tannpleie utilstrekkelig?

Tannbleking kan kombineres med estetisk tannpleie.
Estetisk tannpleie kan kombineres med tannbleking.

I noen tilfeller gir ikke estetisk tannpleie tilfredsstillende resultater. Ofte dreier det seg om en missfarging som sitter dypere inne i tannen. En slik missfarging kan også være årsaket av ytre faktorer, men det kan også være medfødt. Eksempler på medfødte eller utviklingsrelaterte fargeforskjeller kan være hvitaktige flekker på tennene, tenner med ujevn farge og grålige, brune eller blå nyanser. Da kan det bli aktuelt med tannbleking eller skallfasetter. Spør din tannlege eller tannpleier om hva som er best for deg!

Sist endret: lørdag 1 september, 2018
Publisert av: Torshov Tannlegesenter