Bestill akutt time i dag!Finn og bestill ledig time
no sv

En akutt-undersøkelse varer i ca. 30 min. Du får:

  • Diagnostikk og et raskt svar på hva slags behandlingsbehov du har.
  • Smertelindring.
  • Et kostnadsoverslag for nødvendig behandling samt en behandlingsplan.
Se alle ledige timer
Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 37 66 31. Har du akutte behov garanterer vi deg time på dagen. Vi har også drop-in.
Populære søk
Komplett undersøkelse
Komplett undersøkelse
50 min
kr690 (kr 990)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
30 min
kr 690

Protese

Protese er en billig og rask løsning for å erstatte tenner

Varianter av protese eller gebiss.

Proteser kan erstatte alle eller noen tenner.

Protese er en løsning som kan erstatte en eller flere tenner. Protese er en billig og rask løsning som er avtagbar og ikke sitter fast. Den kan ramle ut, forårsake gnagsår, taleproblemer, tyggeproblemer og oppleves ubehagelig. Protesen kan være en bra løsning for de som har begrenset økonomi eller vanskeligheter med å holde god munnhygiene.

Hvordan lages en protese?

Desto flere tenner som skal erstattes, desto mer omfattende er det å få laget en protese. Ved det første besøket blir pasienten og tannlegen enige om hvor mange tenner protesen skal ha, og hvis det finnes tenner, hvilke tenner som protesen skal støttes på. Savner man helt tenner i en kjeve lager man en hel overkjeveprotese eller en hel underkjeveprotese. Savner man kun noen tenner kan man lage en delprotese.

Tannlegen tar avtrykk av både kjever samt bitt-indeks. Som regel tar det ytterligere to besøk, før protesen er klar til tas med hjem på det tredje besøket. Dette er naturligvis avhengig av hvilken tanntekniker og hvilken teknikk man bruker, og kan være både flere og færre besøk. Når man har fått protesen er det viktig med ytterligere noen besøk for å kontrollere at bitt og funksjon er som det skal være.

Hvor godt sitter en protese?

Hvor godt en protese sitter er avhengig av hvor mange tenner du har igjen og hvordan tannkjøttet og kjevekammen ser ut. Normalt sett sitter en delprotese bedre en en helprotese da den holdes på plass med klammrere rundt de øvrige tennene. En hel overkjeveprotese sitter ofte bedre enn en hel underkjeveprotese. Dette er da en hel overkjeveprotsese også dekker ganen, hvilket gjør at den får en sugeeffekt som holder den på plass.

Da protese krever litt annerledes tyggeteknikk en vanlige tenner får man regne med at protesen kommer til å vippe og gnage i begynnelsen før man har blitt vant til den.

Jeg er missfornøyd med min protese, hva kan jeg gjøre?

Noen klarer ikke å bli vant til en protese i det hele tatt. Noen har hatt protese i flere år og vært svært fornøyd, men da kjevekammen trekker seg tilbake med alderen har også protesen fått dårligere og dårligere feste. Har protesen dårlig passform finnes det bland annet to muligheter. Det enkleste er å rebasere protesen for bedre passform. Den andre alternativet som er mer avansert innebærer at man oppdaterer protesen til en trykk-knappsprotese (dekk-protese) som festes til implantater (gjelder helproteser). Du kan lese mer om implantatbehandling her.

Har du spørsmål om proteser, ring oss på telefon 22 37 66 31 eller kontakt oss på vårt skjema.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!